Ekonomika Alumnidag
20 oktober 2018

De Ekonomika Alumnidag vond dit jaar plaats in Antwerpen. In de namiddag was de Antwerpse FEB-campus de gastlocatie. Deze campus is prachtig gelegen in het hart van de stad, in de schaduw van de gekende Carolus Borromeuskerk. Gidsen brachten de lange en bewogen geschiedenis van de school tot leven; geschiedenis waarin de Jezuïeten een vooraanstaande rol hebben gespeeld. De jongste decennia, tot 2013, was dit de Thomas More Hogeschool voor Handelswetenschappen, maar nu al 5 jaar is de school onderdeel van de KU Leuven, meer bepaald is het nu de Antwerpse campus van de Leuvense Faculteit voor Economie en Bedrijfswetenschappen (FEB).


De academische zitting werd ingezet door de jubilarissen. De jubilarissen hebben 20 jaar geleden hun studies aan de FEB beëindigd en waren in grote getale opgekomen. Het Ekonomika- presidium van die tijd (1997-1998) heette Ploeg Ekofever met als praeses Dries Bruyland. Die was van plan om naar deze alumnidag te komen vanuit de Verenigde Staten, maar problemen met de aansluiting van zijn vlucht in Atlanta hebben daar helaas een stokje voor gestoken.


Ex-vice-praeses Wim Keppens (foto linksonder) nam in zijn plaats het woord. Hij bracht meteen enkele opmerkelijke gelijkenissen tussen 1998 en 2018: in het voetbal is er niets veranderd want zowel in 1998 als in 2018 werd Frankrijk wereldkampioen, Real Madrid Europees kampioen (Champions League) en Club Brugge Belgisch kampioen. Maar er zijn ook verschillen, zo stelde Keppens vast: nu is Bazart de muzikale hype terwijl dat in 1998 …Get Ready was. Get ready was ten andere de top-act op het Ekonomika Smartlappenfestival in de Brabanthal, met zesduizend enthousiaste feestvierders. Wel nog geen gevuld Sportpaleis (zie apart artikel), maar toch ook een fraai resultaat. Er was ook de doorstart van de Dulci, de fakbar van Ekonomika. Een pintje kostte toen 30 Belgische franken (0,75 euro), terwijl dat vandaag 1,40 euro is, nog altijd een democratische prijs.


Nu twintig jaar later is Ekonomika Studenten nog steeds een zeer bloeiende vereniging, ‘nog altijd de grootste, de schoonste en de beste’ zo vertelde huidig praeses Noël Schutters naar goede traditie. Schutters is praeses van het 89e Ekonomika-jaar. De waaier aan activiteiten is de jongste jaren alleen maar toegenomen waardoor het presidium nu al uit 16 leden bestaat en 89 comitéleden. In de voorbije 20 jaar is de samenwerking met de faculteit op onderwijsvlak alleen maar intensiever geworden.

Voor de Ekonomika-werking van dit academiejaar somde de praeses 4 speerpunten op. Vooreerst investeringen in IT o.a.om de ticketing-service voor de studentenactiviteiten te automatiseren. Ten tweede de uitbouw van het multi-campus verhaal (Leuven-Kortrijk-Antwerpen-Brussel) in de studentenwerking. Drie, het onderzoeksteam dat informatie moet genereren voor toekomstige Ekonomika-activiteiten. En tenslotte de ‘open politiek’ naar de studenten toe, ook van andere studentenverenigingen. De praeses kondigde ook aan dat in 2020 Ekonomika 90 jaar bestaat en dat 18e lustrum zal in maart 2020 uitvoerig – en uitbundig – worden gevierd. De voorbereidingen ervan zijn nu al begonnen.


Decaan professor Wilfried Lemahieu, wiens specialisatie databasemanagement is, kon met fierheid melden dat de faculteit het uitstekend doet. Hij herinnerde aan het eredoctoraat, uitgereikt aan de wereldvermaarde Michael Porter dat in oktober door de campus Kortrijk werd verleend. Met bijna 9000 studenten is FEB de grootste faculteit van de KU Leuven geworden. En om dat cijfer in perspectief te plaatsen: FEB is daarmee bijna zo groot als de hele VUB. En nog is de groei niet voorbij, want dit academiejaar is het aantal bachelorstudenten opnieuw met ruim 10% gestegen.


De decaan ging nader in op de 4 campussen, de 7 onderzoekseenheden en de facultaire onderzoekscentra die de FEB rijk is. Er zijn opleidingen in 15 domeinen, en enkele basisingrediënten komen in min of meerdere mate aan bod in al die opleidingen.


Decaan Lemahieu toonde zich bijzonder opgetogen over de hernieuwde EQUIS-accreditatie voor 5 jaar. EQUIS is het belangrijkste kwaliteitslabel voor business schools wereldwijd. “Als faculteit moet je een zware procedure doorlopen en aan heel wat criteria voldoen. Ook de alumni worden erbij betrokken en hun inbreng en evaluatie is belangrijk. De sterke werking van Ekonomika Alumni is voor onze evaluatie zeer zeker een pluspunt geweest. Na de intensieve doorlichting zijn er 3 mogelijkheden: géén accreditatie, een accreditatie voor 3 jaar, of het best mogelijk resultaat: een EQUIS-accreditatie voor 5 jaar, en dat laatste heeft de FEB behaald. Samen met de Vlerick Business School zijn we de enige Belgische instelling die dat kan voorleggen.”

Decaan Wilfried Lemahieu kon verder ook nog trots melden dat de KU Leuven bekroond werd tot de meest innovatieve universiteit van Europa en de zevende in de wereld, na zes Amerikaanse.


Hij vermeldde tot slot ook de snelle internationalisering van de faculteit. 8 van de 12 nieuwe proffen komt uit het buitenland, en ook voor de studenten zijn de mogelijkheden om in het buitenland een deel van de studies te doen toegenomen: naast ERASMUS ook buiten Europa, summerschools, internationalisering@home, …De FEB heeft nu uitwisselingsovereenkomsten met meer dan 65 niet-Europese partners, naast meer dan 135 Europese. De volgende stap is om dubbele diploma’s te kunnen uitreiken.


De keynote werd gegeven door Jan Vereecke, één van de twee topmannen van de organisatie achter het Antwerpse Sportpaleis en de Night of the Proms. U leest zijn boeiende ondernemersverhaal op de volgende pagina. Na de academische zitting verschoof de Ekonomika Alumnidag nog meer naar het centrum van de stad, met name naar de schitterende feestzaal van het Hilton-hotel aan de Groenplaats. Het avondfeest kon rekenen op zo’n 200 gemotiveerde feestvierders waaronder heel veel jubilarissen. Zij waren vooral zeer blij om elkaar, soms na 20 jaar, opnieuw te ontmoeten. De gesprekken – met tussendoor een dans – gingen door tot in de vroege uurtjes.


Fa Quix

Foto's: Kwong Gueng To