CAREER BRUNCHES AND SKILLS DEVELOPMENT

Het begin van het academiejaar wordt gekenmerkt door een aantal grote, traditionele en indrukwekkende activiteiten van onze Dulci-tak, maar ook de andere pool van Ekonomika’s leuze, Utile, heeft alles behalve stilgezeten. De voorbije maanden trachtten Ekonomika-medewerkers een groot deel van de studenten hun weg te helpen vinden in hun interesses, hun kennis en kunde bij te schaven, hun talenten te leren ontdekken en ontwikkelen, en hen de weg te wijzen doorheen het landschap dat hen te wachten staat na het afstuderen.

DEVELOP YOUR SKILLS

Eén van de grote pijlers bij het zogenaamde Career & Development – luik van Ekonomika is het ontwikkelen en bijschaven van de talenten van de economist. Hoe meer een student over zichzelf te weten komt en op voorhand kan ontdekken waar zijn of haar interesses liggen, wat zijn of haar sterktes zijn en waar nog te groeien valt, en hoe meer ondersteuning en training krijgt in deze skills, hoe beter en meer voorbereid deze uiteindelijk aan de grote stap richting een carrière begint.


Om deze talentpool te helpen ontwikkelen, zijn ook dit jaar de Skills Programs van Ekonomika van de partij. Hierbij daagt Ekonomika de studenten uit om hun talenten op verscheidene vlakken te verdiepen aan de hand van workshops die geleid worden door gespecialiseerde bedrijven. Deze programs spitsen zich telkens toe op één vakgebied en dit semester was er keuze uit vijf vakgebieden: Productie & Logistiek, Marketing, Management, Business IT en Finance. Ekonomika werkt hiervoor ook samen met de faculteit, en voor een heel aantal van de programs werd een coach gevonden die ervoor kon zorgen dat de inhoud van de programs goed aansloten bij leerstof en leerdoelen en die mee de aanpak van de programs kon ondersteunen.


Niet alleen kon je rekenen op het ruime aanbod aan manieren om je skills te trainen, je kon ook terecht bij evenementen waar jouw skills serieus op de proef worden gesteld. Dit jaar viel de tweede editie van Entrepreneur Challenge op 12 november. In samenwerking met VTK, de vereniging der burgerlijkingenieurs, en AFC hebben we zo’n 70-tal groepjes of individuen verder kunnen helpen met hun ondernemersbloed. De hele dag door konden ze werken aan ideeën voor bijvoorbeeld start-ups of nieuwe producten. Of je vooraf al een idee had of niet, maakte geen verschil. De aanwezige bedrijven gaven regelmatig feedback en richtlijnen, door middel van een carrouselwerking en voorzagen tal van leerrijke workshops, over hoe je verder kon en waar er ruimte voor verbetering was. De dag werd afgesloten door pitching en een slotceremonie, tijdens dewelke de winnaars bekend werden gemaakt. Een enorm leerrijke ervaring voor heel wat studenten!


MATCHEN MET BEDRIJVEN

Natuurlijk wordt er bij Ekonomika ook gefocust op het verbinden van de studenten met de ongelooflijk brede wereld van carrièremogelijkheden. Eén van de initiatieven hiervoor zijn de twee grootste job fairs die door de vereniging georganiseerd worden, en in de Universiteitshallen vond op 30 oktober de eerste daarvan, de Career Brunch I, plaats. In een professionele setting waren er meer dan 50 bedrijven te vinden uit erg uiteenlopende sectoren en meer dan 600 studenten zijn hiermee een gesprek aangegaan. Studenten kregen hier de kans om hun opgedane ervaring van Career Starter te gebruiken bij een one-on-one gesprek met recruiters van zowel nationale als internationale bedrijven.

Bij deze editie werd er ook gebruik gemaakt van de MatchingTool, een relatief nieuwe ontwikkeling bij Ekonomika. In deze applicatie kunnen zowel de studenten als de bedrijven hun specificaties en interesses invullen, alsook waar ze precies naar op zoek zijn, en zo worden ze met elkaar “gematched”. Dankzij deze applicatie weten de bedrijven dat er enkel voor hen relevante studenten langskomen, terwijl het de studenten een stuk makkelijker maakt om de bedrijven te vinden die voor hen het meest interessant zijn.

Voorafgaand aan de Career Brunch, werd ook de Career Starter georganiseerd. Op dit evenement kregen de studenten de kans om deel te nemen aan een drietal workshops die hen zouden kunnen verzekeren om een goede indruk te geven bij hun potentële werkgevers die op Career Brunch I zouden staan. De eerste workshop draaide rond de Elevator Pitchen personal branding, waarin studenten tips & tricks meekregen over hoe jezelf op de best mogelijke manier voorstellen. In de Interview Coaching workshop werd getraind op het voeren van een sollicitatiegesprek, met zowel typische do’s and dont’s, maar ook insider tips van de aanwezige partners. Bij de derde workshop over CV & LinkedIn, leerden de deelnemers meer over hoe men zichzelf het best presenteert op geschreven media. Het ideale starterspackage dus om voorbereid naar een job te zoeken!

UTILE OP DE ANDERE CAMPUSSEN

Ook op de andere campussen van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen zijn verenigingen druk bezig met het faciliteren van contact tussen student en werkgever. “Linking talent with business since 1987”, dat is waar Absoc, de officiële studentenvereniging van onze faculteit FEB in Antwerpen, voor staat. Op 13 november 2018 vond daar het jaarlijkse Campus Recruitment plaats om dat talent kennis te laten maken met de echte bedrijfswereld. Het team Professional binnen de vereniging heeft opnieuw zijn uiterste best gedaan om er ook dit jaar weer een topeditie van te maken!

Na een plenaire sessie maakten meer dan 320 studenten handelswetenschappen kennis met verschillende soorten bedrijven uit heel België. Het aanbod was ook dit jaar zeer ruim.Een dertigtal bedrijven brachten verschillende jobs, traineeships en stages in Audit, Finance, HR, IT, Marketing, … in de aanbieding voor de studenten. Zowel de bedrijven als de studenten hielden er een zeer tevreden gevoel aan over, en ook de organisatie kijkt terug op een geslaagde editie van deCampus Recruitment 2018!


Ellen Moerman & Céline van Mieghem