Een masterjaar in Londen:
een aparte internationale ervaring

Naast de populaire Erasmusprojecten die doorgaans één semester duren, bestaat ook de mogelijkheid om een volledig jaar in het buitenland te gaan studeren. Onze faculteit biedt studenten deze kans onder andere in Londen, een jonge stad met een bruisend bedrijfs- en studentenleven. In die stad krijgen studenten handelsingenieur de kans om hun eerste masterjaar aan de UCL (University College London) door te brengen. We interviewden Lieve Heyrman, masterstudente aan onze faculteit, die de kans kreeg aan dit unieke project deel te nemen.

EEN UITDAGENDE ONDERNEMING

Om deel te kunnen nemen aan dit project moet je niet alleen grote onderscheiding én 100% CSE halen, maar ook een applicatieproces doorlopen. Dit proces bestaat uit 2 fases. De eerste fase bestaat uit het indienen van een motivatie- en aanbevelingsbrief en deelname aan een taaltest. Later wordt in de tweede fase een persoonlijk interview afgenomen waarin dieper wordt ingegaan op je motivatie. Zo worden slechts een beperkt aantal studenten gekozen.


Eén van deze geselecteerde studenten dit jaar is Lieve Heyrman, studente handelsingenieur, die in Londen een jaar de opleiding Management Science volgt. Dit is een opleiding waar de focus ligt op data-analytische modules in een strategische bedrijfscontext. Deze specifieke keuze maakte ze gezien de relevante overeenkomst met haar major in Business Analytics, die ze hier in Leuven opneemt. Hoewel ze één jaar in Londen verblijft, maakt dit deel uit van een tweejarig programma zoals elke student handelsingenieur in Leuven doorloopt. Het is immers zo dat Lieve in Londen al haar minorvakken zal opnemen en eenmaal terug in Leuven al haar majorvakken.


BIG CITY LIFE!

Lieve koos om meerdere redenen voor dit project. Enerzijds sprak de UCL, een vooraanstaande universiteit met een erg uitgesproken hands-on aanpak, haar enorm aan. Anderzijds sprak het idee om te leven in één van de grootste metropolen van Europa erg tot de verbeelding. Londen is immers een stad met eindeloze culturele en sociale mogelijkheden. Even wennen aan het verschil met ons kleine Leuven, maar dat bleek al snel geen probleem.


Haar redenen blijken gegrond. Doordat het hart van de universiteit pal in het centrum van Londen ligt, zijn er genoeg mogelijkheden om te proeven van het echte leven in de miljoenenstad, wat haar enorm bevalt. Ook het universiteitsleven zelf stelt absoluut niet teleur.

Ze getuigt: “De Students’ Union is er in geslaagd om van de campus een epicentrum van extracurriculaire activiteiten te maken. Ook de 250 studentenverenigingen maken gretig gebruik van de campus en organiseren er verscheidene bijeenkomsten.”


ZELFSTANDIG EN INTERACTIEF

Hoewel je een dergelijk bruisend studentenleven ook in Leuven terugvindt, is de lesmethode toch helemaal anders aan UCL. Lieve merkte al snel dat de universiteit immers een meer interactieve lesmethode hanteert: modules zijn meestal slechts toegankelijk voor een vijftigtal studenten, wat een erg dynamische sfeer met zich meebrengt. Communicatie tussen de studenten onderling en interactie tussen professoren en studenten gaat zo een stuk vlotter. Bovendien zijn er veel minder lesuren per week, zo’n negen uur in het geval van Lieve. Daardoor wordt de focus van de les naar zelfstandig werk en zelfstudie verlegd, waarbij volledige delen zelf verwerkt dienen te worden.


Veel lesmodules worden ook volledig gequoteerd volgens permanente evaluatie waardoor een eindexamen overbodig is geworden. UCL heeft trouwens slechts één examenperiode, in mei. Dit brengt heel wat werk met zich mee doorheen het academiejaar, maar je krijgt er wel een volwaardige kerstvakantie voor in ruil, wat voor Lieve een aangename verandering was in vergelijking met de kerstblok in Leuven.


Naast de waardevolle vaardigheden die de UCL haar biedt, zal ook het gevoel dat Londen en het project haar geven haar sterk bijblijven. Enerzijds heeft ze door deel uit te maken van een specifiek programma, het gevoel een échte Londense student te zijn en niet een uitwisselingsstudent die even “te gast” is aan de universiteit en in de stad. Anderzijds heerst het geweldige gevoel dat ze deel uitmaakt van een fantastische stad als Londen, en zal de stad voor haar nog lang als een tweede thuis blijven aanvoelen!

Margaux Millecamp