WEST-VLAANDEREN

Peter Vyncke: Internationalisering is vaak vooral beperkt door angst, door een te laag ‘Kuifjesgehalte’

Altijd goed voor een inspirerende en boeiende speech is Peter Vyncke, topman van Vyncke NV, een bedrijf dat hij samen met zijn broer Dieter en het team van een 350-tal Vynckeneers, tot een internationale speler op vlak van biomassa-energie heeft gemaakt. In 2016 werd Vyncke NV door EY verkozen tot Onderneming van het Jaar. Voor het ondernemersplatform ETION zette Peter op 16 april zijn visie over internationaal ondernemen uiteen. Op 24 meiontving hij de vakgroep Ekonomika Alumni for Entrepreneurship (AFE).


Peter Vyncke:“Eerst en vooral is het belangrijk dat u weet dat wij investeringsgoederen maken, namelijk industriële energie-installaties voor biomassa. Wij maken van natuurlijk afval energie. Per jaar zetten wij circa 25 zulke installaties. Enkele voorbeelden: een whisky-producent in Schotland die werkt op basis van onze groene stroom, in Singapore, waar het Marina Bay Hotel draait op het snoeihout van heel Singapore, of Google in Luxemburg dat zijn energie haalt uit een biomassacentrale van bij ons. Wij opereren wereldwijd (zie www.vyncke.com). Onze vader Dirk, de derde generatie, wilde de Vyncke-vlag planten in elk land in de wereld. Wij, de vierde generatie, willen de standaard zetten waaraan de concurrentie zich moet afmeten. Wij hebben op verschillende plaatsen in de wereld vestigingen. En al liggen onze roots in Harelbeke, Vyncke NV heeft géén headquarters. Wij hebben de competenties verdeeld. Zo is onze vestiging inTsjechië de beste van alle inzake mechanical engineering. En Maleisië is ons kenniscenter voor rijst en verwerking van rijstafval in biomassa-installaties. De interne samenwerking gebeurt dan ook wereldwijd. Onze internationale teams gebruiken daartoe de modernste communicatietools zoals Skype, FaceTime enz. Dat gaat zeer vlot.”

Peter Vyncke

“In principe reis ik om de week. Een week in Maleisië, een week hier in Vlaanderen, een week in Indië, een week hier. Wat ik zou aanraden aan iemand die een nieuwe markt wil bewerken? Koop een ticket! Je moet altijd ter plaatse gaan kijken, je moet het land en de cultuur opsnuiven. Verwondering en bewondering voor de lokale taal en cultuur helpt bij het zakendoen in het buitenland. Je moet dus durven verkennen. Een hoog Kuifjes-gehalte helpt. En valt dat dan nooit eens tegen? Natuurlijk wel.Maar mislukking is de moeder van het succes. Wij maken veel fouten, al 105 jaar lang, maar belangrijk is dat wij er veel uit leren. De excuses dat een markt soms een te groot risico is, te moeilijk, of te protectionistisch enz. zijn dikwijls onterecht. Internationalisering is vaak vooral beperkt door angst, door een te laag ‘Kuifje’-gehalte, een soort van xenofobie voor het onbekende, en dan zijn de druiven natuurlijk te zuur. Kijk naar ons, wij hebben bv. installaties geplaatst in de Centraal-Afrikaanse Republiek en in Pakistan. Dat lukt.”

Maar enige voorbereiding is toch nuttig? Peter Vyncke: “Vooraf even navragen bij Flanders Investment and Trade (FIT) is zeker nuttig. Dankzij hun wereldwijde netwerk van Vlaamse Economische Vertegenwoordigers vormen zij ter plaatse een goed aanspreekpunt. En in de meeste landen zitten al langer Vlamingen die bv. werken voor multinationals. Die daarop zoeken levert altijd veel bruikbare inzichten en informatie op.”


En stelt de betaling van de contracten nooit een probleem? “Wij werken altijd met documentair krediet. Goede en slechte betalers? Wij krijgen bv. betere betalingscondities en zijn sneller betaald in China en Indië dan in West-Vlaanderen”, knipoogt Peter. “Gelukkig doen we maar 1 tot 3% van ons zakencijfer in België, en dan nog vooral in het zuiden van ons land.”


En hoe zit het met de culturele verschillen? Zijn die niet vaak een hinderpaal bij het internationaal zakendoen? “Neen. Die zogenaamde culturele verschillen blijken in praktijk flinterdun te zijn. Die verschillen zijn slechts een dun deklaagje, want in essentie zijn er eigenlijk geen verschillen. Alleen oppervlakkig, zoals een hand geven, of niet, en hoe je een business kaartje afgeeft, en dat een Chinees en in het algemeen een Aziaat nooit zijn gezicht wil verliezen. Maar is dat laatste bv. zo verschillend van hier? Als je met een Nederlander onderhandelt, zal die het ook helemaal niet fijn vinden mocht hij in het gesprek zijn gezicht verliezen, toch? Neen, overal kom ik universele waarden tegen. Essentieel in zakendoen is eerlijkheid, betrouwbaarheid, overal in de wereld.

Als ik dan toch een onderscheid moet maken, dan die tussen de noordse mentaliteit en de Latijnse. In de noordse primeert ‘wat’ op ‘wie’. Ik verklaar: ‘wie’ betekent ‘wie heb ik hier voor mij, welk persoon, vertrouw ik hem?’ en ‘wat’ wil zeggen ‘wat kunnen we samen doen’, dus die komen onmiddellijk ter zake. Nederlanders en Amerikanen behoren tot die laatste groep, Fransen en Italianen tot de eerste. Bij die ‘Latijnen’ kan eerlijkheid soms in conflict komen met vriendschap. Een Amerikaan zal altijd zeggen: ‘the law is the law’, maar een Italiaan durft al eens te denken: ‘Yes … but he is my friend’. Je moet dat onderscheid tussen ‘wie’ en ‘wat’ in zakelijke onderhandelingen goed weten te herkennen. De Vynckeneers zijn vooral actief in ‘wie’-regio’s; dat sluit het best aan op ons DNA.”


“China is in de wereld misschien de enige uitzondering op de regel. Omdat Chinezen moeilijker te doorgronden zijn. Dat komt natuurlijk omdat zij gedurende ruim 5.000 jaar een aparte en afgescheiden culturele en economische ontwikkeling hebben gekend. Maar wij werken zeer goed met hen samen. Ik vertrek ten andere altijd vanuit vertrouwen in mensen, waar dan ook.”

En tot slot, het protectionisme, is dat soms geen rem? “Soms. Bijvoorbeeld wanneer een overheid ‘veiligheid’ inroept om ons te weren. Of problemen om betaald te worden, bv. in Iran. Of banken die extreem voorzichtig zijn, meestal ten onrechte. Maar of een land het macro-economisch goed of slecht doet, daar kijken wij niet naar. Wel: zit daar een potentiële klant? Oké,dan gaan we ervoor. Dat is wat telt”, zo besluit een immer strijdvaardige Peter Vyncke.



Fa Quix