INTERVIEW

Ruben Hamilius: Business games hebben gewoon een veel grotere impact op mensen

“Mijn Erasmus-semester in Singapore heeft een grote stempel gedrukt op mijn professionele keuzes tot nu toe. Ik heb het geluk gehad dat mijn vader ons gezin eens naar Singapore meegenomen heeft. Jaren later kreeg ik de kans van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen om een half jaar te studeren aan de Singapore Management University. Nadien heb ik nog in Leuven mijn studies afgemaakt, en ben ook Ekonomika-praeses van het 81e jaar geweest. Ik wist niet echt wat ik na mijn studies wilde doen, maar één ding wist ik zeker: dat ik in het buitenland zou starten. Na Erasmus had ik de smaak te pakken” zo stak Ruben Hamilius, vandaag innovatief ondernemer met (huidige) standplaats in Dublin, van wal op één van de eerste lentedagen van 2018, toen hij even in België was.Ruben Hamilius

NAAR HET BUITENLAND, ALLEMAAL GOED EN WEL, MAAR HOE GERAAK JE HIER WEG?


Ruben Hamilius: In oktober van mijn laatste jaar aan de faculteit kwamen de grote bedrijven al rekruteren op de campus. Ik ging uit nieuwsgierigheid eens kijken bij P&G. Daar heb ik in januari 2011 getekend, want ik kon onmiddellijk starten in Genève na mijn studies. Dat trok mij wel aan, internationale stad, zakenstad maar ook natuur, bergen, klimmen. Een goede mix. Ik heb daar dan drie jaar gewerkt. Maar voor mijn temperament gaat het in zo’n groot bedrijf toch allemaal wat traag. Plus, in Genève is er geen start-up-scene, er is daar geen entrepreneurial spirit. Mijn vriendin en ik hebben dan het plan opgevat om te verhuizen: naar Singapore! Zij werkte toen voor HP en die hadden een hoofdkantoor in Singapore. En dat kende ik natuurlijk, van in mijn Erasmustijd. Mijn vriendin vroeg haar transfer aan bij HP, en ik deed hetzelfde bij P&G. Zij hebben toen het onmogelijke gedaan om dit te faciliteren, waarvoor ik nog enorm dankbaar ben. Daar heb ik voor P&G zes maanden op verschillende markten gewerkt. Er startten toen ook gesprekken over een nakende promotie en welke richting ik op langere termijn uit wilde. In die die gesprekken merkte ik voor mezelf op: ‘dit is eigenlijk niet echt mijn ding.’ Er was nog zoveel te leren, zeker als manager, maar buiten P&G waren er ook zoveel zaken, en die boeiden mij gewoon nog meer. Ik heb dan vrij snel mijn ontslag gegeven.

ZES MAANDEN IN SINGAPORE, EN JE GEEFT EEN BELOFTE VOLLE JOB OP. JE NEEMT WEL GRAAG RISICO’S?


Ruben Hamilius: Ik ben dan naar de start-up wereld getrokken. In Singapore heb je een enorme start-up-scene. Er zit daar ongelooflijk veel durfkapitaal, talent, technologie en ideeën. In de co-working space Impact Hub Singapore zaten toen een heleboel startende entrepreneurs. Straffe kerels met een verhaal en ambitie. Dat was voor mij een discovery. Ik heb toen het bestaand team van de Coworking Space zelf vervoegd, en werd er head of marketing. Daar leerde ik dat veel draait om het samenbrengen van mensen en 'making things happen', wat helemaal mijn ding bleek te zijn. Toen kwam P&G Geneve weer op de proppen. Ze spraken mij aan over het feit dat ik indertijd regelmatig de grote meetings met wel 250 personeelsleden organiseerde. Dat heb ik ten andere van mijn Ekonomika-tijd. Ze vroegen mij dit jaar het event te organiseren. Maar het ging niet louter om mensen bijeen te brengen en te entertainen, maar specifiek om de inhoud van de bedrijfsstrategie tot leven te brengen met een interactieve activiteit. Ze vroegen “Kun jij factureren?” Via een vriend is die factuur dan toch in orde gekomen (lacht). Een training van hun mensen, ja, maar die ook leuk was, of een teambuilding met inhoud, dat was wat ze nodig hadden. Voor mij viel daar alles samen: company culture, values, vision, strategy ... maar ook hoe je mensen kan boeien, en hoe ik die boodschappen innovatief en creatief in events of ervaringen kan verwerken.

IS DAT HET BEGIN VAN JE START-UP?


Ruben Hamilius: Ik heb dan eens goed nagedacht. Ik had mijn sterktes (en zwaktes) leren kennen … En wat had ik verder nog nodig? Credibility, nl. dat ik kan leveren wat ik beloof en zo beantwoord aan de verwachtingen. Zo ben ik met www.businessgames.io gestart met deels bestaande concepten,en ik heb deze verder naar mijn hand gezet. Ik ben daarmee gestart in januari 2017. Om mijn kostenstructuur zo laag mogelijk te houden, heb ik negen maanden in een jeugdherberg gewoond in Dublin. Waarom Dublin? Dezelfde start-up-cultuur als in Singapore, maar ook grote techbedrijven en Dublin is de hub tussen Ierland (EU), de VS en het VK. Ik ben daar naar elk event getrokken, naar elke meeting waar ik binnen geraakte en mijn netwerk beginnen opbouwen om klanten te werven. Stilaan zijn de eerste projecten binnengekomen.


SUCCES WAS DUS ALLESBEHALVE VERZEKERD. WAAROM IS HET JOU TOCH GELUKT?


Ruben Hamilius: Mensen herkennen in ons product de oplossing voor iets waar ze al lang naar op zoek zijn: Ze willen hun teams iets leren en meegeven, maar op een leuke boeiende manier. Utile-Dulci, het nuttige aan het aangename koppelen. Klinkt bekend in de oren? (lacht) Drie zaken komen dan snel boven. Een: Je hebt een specifieke combinatie van de twee expertises nodig. Traditionele trainingsbureaus, of teambuilding agencies hebben die veelal niet. Twee: Elk bedrijf is anders, dus er is altijd een stuk maatwerk. Daar zetten we sterk op in. Drie: In een Europese markt zijn talen nog altijd heel relevant. Nederlands,Frans, Engels, Duits ... we bieden alles aan.


HOE ZOU JE JE UNIQUE SELLING PROPOSITION NU OMSCHRIJVEN?


Ruben Hamilius: Businessgames is “The experiential way to improve the performance of your team and company” Ervaringsgewijs leren, daar gaat het om. Bedrijven willen werknemers verschillende zaken aanleren: bepaalde softskills of gedrag, specifieke kennis, of een mindset. Nog veel te veel wordt dat met een Powerpoint of rond-de-tafel discussie gedaan. De realiteit is dat daar niemand in geïnteresseerd is. Dat resulteert alleen in Whatsapp of emails onder de tafel. Je leert je kind toch ook niet zwemmen met slides? Hup, in het water, learning-by-doing, dat is waar het verschil gemaakt wordt. Er is ook bewezen dat je op die manier het meeste onthoudt nadien.


Maar niet alle vormen van ervaringsgewijs leren zijn even geschikt: bij learning-on-the-job moet je soms heel lang wachten voor bepaalde scenario’s zich voordoen. In een rollenspel gedraagt niemand zich echt natuurlijk, want iedereen staat je te observeren. Daarom is de format van een live groepsspel met echte interacties en echte mensen zo geschikt. Een spel is intrinsiek een leuke, immersieve activiteit, een veilige omgeving om jezelf te zijn en fouten te maken. We ontwerpen het spel dan zo dat de specifieke leerpunten in gedrag en mindset naar boven komen. Dat werkt niet alleen voor soft-skills, maar ook voor feiten-gebaseerde kennis. Bijvoorbeeld: wat is de duurste straat van Monopoly in België? Lang geleden dat we dat spel speelden,maar velen weten het antwoord onmiddellijk.


WIE KAN JE NU AL ZOWAT TOT UW KLANTEN REKENEN?


Ruben Hamilius: We organiseren events en trainings voor 12 tot 600 deelnemers. Maar de bedrijven zijn vrij divers. Bedrijven zoals Vodafone, Bridgestone en P&G maakten al gebruik van onze business games voor hele grote groepen tijdens de jaarlijkse bedrijfsconferenties of offsites. Bayer, Randstad, en rekrutingsbedrijf Indeed focusten dan weer op een specifiek onderwerp als deel van een van hun Learn & Development programma’s. We werken nu ook aan projecten voor Google en Paypal. Daar gaat het vooral over de ‘Onboardings Programma’s’ voor new-hires. Het sociale aspect van de activiteit is daar meestal ook heel belangrijk. Een typisch proces is: starten van de doelstellingen van het bedrijf, design the game, play the game, daarna is er een debrief met de deelnemers, en dat kan zeer diep gaan.


BELANGRIJK VOOR SUCCES EN DOORGROEI VAN START-UPS IS DE SCHAALBAARHEID VAN DE BUSINESS. HOE ZIT DAT IN UW GEVAL?


Ruben Hamilius: Schalen kan op verschillende manieren. Wij willen een portfolio creëren van producten waarbij hetzelfde thema steeds terugkomt: leermomenten creëren met een leuke ervaring. Business Games is een service die we regionaal uitbreiden. Maar andere producten zijn inherent meer schaalbaar. Zo hebben we een doe-het-zelf-activiteit ontwikkeld die bedrijven kunnen uitrollen voor groepen van 12 tot 25 personen (m/v). Je ontvangt een doos met instructies en materiaal, en dan kan je daar zelf mee aan de slag. Deze activiteit gaat specifiek over diversiteit en inclusie, cultuurverschillen op de werkvloer en hoe je daar mee moet omgaan. Er was een grote vraag om iets dat zelfstandig kon uitgerold worden naar alle arbeiders in een fabriek. Dit brengen we nu naar de markt onder de naam www.diversitymovement.eu. We voelen hier zoveel tractie voor dat we ondertussen drie versies hebben: de white collar-versie, de blue collar-versie en de studenten-versie. De eerste pilootprojecten in secundaire scholen op verschilende plaatsen in Europa zijn net gepland. Zoals altijd gaat het over een ervaring creëren die mensen inspireert to action. Intussen denk ik ook alweer aan nieuwe opportuniteiten”, sluit Ruben Hamilius met een mysterieuze lach dit gesprek af.Fa Quix

Ruben Hamilius: BIO


Na humaniorastudies aan het College van Oostende startte Ruben Hamilius in 2006 zijn universitairestudies van handelsingenieur aan de FEB. In de zomer van 2011 studeerde hij af. In zijn laatste jaar aan de universiteit was hij praeses van Ekonomika. In zijn Ekonomika-team zaten, net zoals Ruben, veel entrepreneurs of ondernemende presidiumleden.Hij werkt tot vandaag met velen van hen samen.

Hij somt ze even op: Egwin Avau (panenco.com),Righard Bruyns (spiceagency.be), Fréderique Debecker (storeganizer.com), Maxime Verhoeven en Alexander Goemans (immoiq.be) en Delphine Morlion (msd-belgium.be).


Van zijn studies aan KU Leuven heeft Ruben drie punten overgehouden die een key impact op zijn leven hebben gehad. “Eén, mijn Erasmus-ervaring in Singapore. Dat heeft mijn toekomst tot op vandaag bepaald. Ten tweede de breedte van de opleiding aan FEB. De kwaliteit was hoog en niet beperkend. Ik heb het gevoel er eerder als generalist te zijn uitgekomen dan als expert, en dat is een goede zaak. En tot slot:Ekonomika. In de studentenvereniging heb ik leren praktisch zijn. De vijf ondernemers die uit mijnEkonomika-team zijn voortgekomen, bewijzen dat Ekonomika-studenten één grote stage geweest is die mij en mijn teamleden een onschatbare ervaring heeft opgeleverd. Je leert er ook met mensen samen te werken, partnerschappen af te sluiten, verantwoordelijkheid op te nemen. Mijn drie kernwaarden hebben zich daar gevormd: ownership (eigen verantwoordelijkheid opnemen), variety (breed kijken naar opportuniteiten), freedom (de vrijheid vanzelfstandig te kunnen ondernemen).”

DUBLIN: THE PLACE TO BE VOOR EEN START-UP!

Met zijn start-ups in Business Games en out-of-a-box experiences zit Ruben Hamilius (HiR 2011) in Dublin. Waarom Dublin?“De tech-cultuur is hier enorm sterk. Het doet me hier denken aan Singapore waar ik eerder in de start-up-scene actief was. Het verschil? In Dublin is het allemaal wat meer advanced. Dublin is voor een starter overzichtelijk. Het is klein, compact, geen grootstad zoals Londen. Vanuit Dublin bekijk je de wereld een beetje vanuit helikopterperspectief. Maar er zijn wel heel veel bedrijven. En het helpt natuurlijk dat er zoveel headquarters zijn. Zelf apprecieer ik de Ierse cultuur ook heel erg. Die is zo alles omvattend: muziek, dans, Guinness, maar het is vooral een verwelkomende cultuur, waar men elkaar graag ontmoet, in de pubs of elders. Het zijn echt sympathieke mensen. Diversiteit is er iets natuurlijks. De Ieren zijn totaal niet afschermend. Dus ja, Dublin. Ik zag mij niet als starter met mijn trolley in Londen toekomen, maar Dublin is nog een haalbare schaal. En een goede uitvalsbasis om Europa te bewerken.


Ook om personeel te vinden heb je hier niet alleen Ieren. Het is hier echt een pool van talent van overal in de wereld. Om te beginnen uit Oost-Europa, Moldaviërs bv. Iedereen vertrekt daar naar buurland Roemenië, om dan met een EU-paspoort in de EU rond te trekken, voor een betere toekomst. Moldaviërs die kunnen programmeren vind je hier genoeg. Voor facturatie-opvolging kan je rekenen op Polen. Voor customer services? Zuid-Amerikanen! Omdat die heel gemakkelijk een studentenvisum voor zes maanden kunnen krijgen om in Dublin Engels te gaan leren. En daarmee mogen ze hier in Ierlandook werken. Brazilianen, Mexicanen, … In de VS komen ze moeilijk binnen; in Ierland wel, en versterken ze de economie