Internationale ervaring@FEB

ERASMUS IN KOPENHAGEN

Laura Van den Berghe - (FEB Campus Brussel)

WAAROM HEEFT U GEKOZEN VOOR EEN ERASMUS-UITWISSELING, EN WAAROM DAN NAAR KOPENHAGEN?

Laura Van den Berghe: Ik heb gekozen voor een Erasmus-uitwisseling omdat ik wou ervaren hoe het was om ergens anders te leven en te studeren. In België zat ik vastgeroest in een wekelijkse routine. Ik wou mijn bestaande leven omgooien en iets nieuws uitproberen in een andere omgeving met andere mensen van een andere cultuur.

Als hoofdstad van Denemarken veronderstelde ik dat in Kopenhagen altijd wel iets te beleven zou vallen, dat er veel uitgaansmogelijkheden en culturele zaken zouden zijn. Daarnaast was ik aangetrokken door het groene en duurzame karakter van de stad. Het feit dat Kopenhagen een enorme fietscultuur uitgebouwdheeft, vond ik al helemaal top.

 

IS HET STUDEREN ANDERS IN KOPENHAGEN IN VERGELIJKING MET BELGIË (IN UW GEVAL DE BRUSSELSE CAMPUS)? WAT ZIJN VOOR U DE OPVALLENDE VERSCHILLEN, MINPUNTEN EN PLUSPUNTEN? WAT ZOU DE FEB DAARUIT KUNNEN LEREN?

De Deense manier van lesgeven is vrij innovatief. Docenten verwachten enorm veel participatie en bereiden rollenspellen, groepsdiscussies en brainstormactiviteiten voor, waarin telkens veel materiaal zoals grote posters, post-its en kleurstiften voorzien worden. De tijd gaat dan ook razendsnel voorbij. Ik vind het een groot pluspunt dat docenten studenten stimuleren om actief mee te werken en na te denken. Ik ben ervan overtuigd dat de Deense, innovatieve onderwijstechnieken ook aan de FEB kunnen gebruikt worden, en zeker op de Brusselse campus, omdat de groepsgrootte daarvoor optimaal is.


Een ander opvallend verschil is dat de Deense cultuur gebaseerd is op een vlakke hiërarchie. Studenten spreken docenten doorgaans aan met de voornaam en alles verloopt heel informeel. Het voordeel is dat studenten in discussie durven gaan met docenten wanneer ze het oneens zijn. Al is het risico wel dat alles al snel(te) familiair wordt, wat natuurlijk ook niet de bedoeling kan zijn. Het minpunt aan de discussies is dat deze telkens voorbereid moeten worden. Om deel te kunnen nemen aan de discussies moeten er immers een drietal papers per les gelezen worden.Dat brengt een enorme werklast en veel stress met zich mee.


HOE IS/WAS HET LEVEN ALS STUDENT IN KOPENHAGEN?

Kopenhagen is een bruisende stad en heel aangenaam voor studenten. Er zijn heel wat leuke uitgaansbuurten, boordevol bars, restaurants en discotheken die vaak studentenkortingen geven. Door de fietscultuur is het heel gemakkelijk om je met de fiets te verplaatsen. Fietssnelwegen zorgen er zelfs voor dat je sneller bent met de fiets dan met de auto of bus. Op luie dagen kan je ook altijd vertrouwen op de metro.


WAT IS DE SUSTAINABLE CAMPUS HACKATHON?

De Sustainable Campus Hackaton is een initiatief van het PRME (Principles for Responsible Management Education) Office van de Copenhagen Business School (CBS), tezamen met vijf studentenorganisaties waarin studententeams aangemoedigd worden een oplossing te vinden voor CBS’ grootste uitdagingen inzake duurzaamheid. De Hackaton bevat vier thema’s gebaseerd op de doelstellingen van de Verengde Naties omtrent duurzame ontwikkeling. Dit jaar waren deze thema’s: gendergelijkheid, mentale gezondheid, groene infrastructuur en duurzaam voedsel. We kregen één dag de tijd om een oplossing te formuleren voor de uitdaging binnen één van deze vier thema’s. Op de tweede dag werden de oplossingen voorgesteld en werd een winnaar gekozen.


WAT WAS JULLIE PROJECT HIERIN?

Tezamen met twee andere studentes ontwikkelde ik SUPO, een project met als doel duurzaam gedrag bij studenten te stimuleren en het gemeenschapsgevoel op de campus te versterken. SUPO is een campusmunt die studenten kunnen verdienen bij duurzaamheidsbevorderlijk gedrag en kunnen uitgeven in deelnemende faciliteiten op de campus. Concrete verdienacties zijn naar school fietsen en de fiets in de fietsenstalling parkeren in plaats van deze te laten rondslingeren aan de ingang, drinken uit herbruikbare koffiebekers in plaats van een plastieken versie, kiezen voor een vegetarische maaltijd enz. Het campusgeld kan op zijn beurt dan weer uitgegeven worden in de bibliotheek, het schoolcafé, de cafetaria, de souvenir shop enz. Alle transacties gebeuren via de studentenkaart en studenten kunnen de transacties raadplegen op de school website. Bovendien willen we met SUPO studenten stimuleren om zelf alternatieve verdienacties te bedenken en zo hun participatie te verhogen. Momenteel werkt een team in Kopenhagen aan de implementatie op CBS’ campus. In september wordt een eerste test versie opgestart.


WAAROM DENK JE DAT JULLIE TOT WINNENDE TEAM ZIJN VERKOZEN?

Ik denk dat we verkozen zijn tot winnaar omdat het projectrealistisch en schaalbaar is. Het is mogelijk om te starten met de implementatie op basis van een lagekostversie van het project, en dit bij succes verder uit te werken. Het project kan ook uitgewerkt worden in andere universiteiten, die andere uitdagingen omtrent duurzaamheid vooropstellen. Naar mijn mening kan SUPO op een heel simpele wijze de campus omtoveren tot een innovatieve, inspirerende en groene omgeving waarin studenten aangezet worden om het belang van duurzaamheid niet alleen te erkennen maar ook daadwerkelijk te realiseren.


Fa Quix

La Dolce Vita in Rome

Alexander van Der Veken, Campus Leuven


Binnen enkele maanden is het weer zover. Een hele stroom Belgische studenten trekt naar het buitenland om hun grenzen te verleggen, een niet te missen ervaring volgens velen. En dat vond ook Alexander, TEW-student aan de KU Leuven. Hij kreeg de kans om in zijn 3e jaar op uitwisseling te gaan en zijn studies voor één semester verder te zetten aan de Tor Vergata-universiteit in Rome. We lezen over zijn ervaring van dit buitenlands avontuur.

Ik wou altijd al op Erasmus gaan, en toen ik hoorde dat er de mogelijkheid was om een half jaar te gaan studeren in Rome was ik meteen verkocht. Al van toen ik klein was ben ik gefascineerd door Italië. Een half jaar leven als een echte Italiaan zag ik dan ook meteen zitten. Verder was dit een buitengewone kans om mijn woordenschat Italiaans te verbeteren. Ik koos er dan ook bewust voor om enkele vakken in het Italiaans op te nemen en dit is zeker een aanrader voor iedereen die zijn taal wil bijschaven.Natuurlijk had ik op voorhand wel enkele twijfels, maar al snel werd het duidelijk dat het niveau in Rome een heel plak lager lag dan aan de KU Leuven.


Naast het feit dat mijn studies gedeeltelijk in een andere taal werden gegeven, waren er nog andere zaken die mij voor mijn vertrek slapeloze nachten bezorgden. Zo vond ik het zeer beangstigend om in een nieuwe stad, zonder vrienden en kennissen, alleen mijn plan te moeten trekken. Wat als ik niet snel nieuwe vrienden maak? Wat als de taal toch een barrière vormt?

Wat als ik mijn weg niet vind in de stad? Slechts enkele vragen die mij een tijdlang wakker hielden. Gelukkig verdwenen deze twijfels als sneeuw voor de zon toen ik eindelijk aankwam in Rome. Al snel merkte ik dat de studenten hier niet aan hun lot werden overgelaten, maar opgevangen worden door activiteiten zoals een Buddy-program en een welkomstweek. Hierdoor voelde ik me meteen thuis en na enkele dagen besefte ik dan ook dat dit wel eens de leukste maanden van mijn leven konden worden, en dat werden ze ook!


Al snel werd ik bevriend met mijn zeven andere kotgenoten, waaronder twee Italiaanse studenten en vijf Erasmus-studenten. Samen met hen ontdekte ik wat Rome mij allemaal te bieden had. Naast de toeristische attracties zoals het Colosseum en deTrevifontein, wat natuurlijk geweldig is om bijna dagelijks langs telopen, waren het vooral de kleinere dingen die mij bevielen.


Zo is de Italiaanse keuken fantastisch, iets dat ik hier in België nog steeds probeer te evenaren. Verder kon ik me ook perfect vinden in de mentaliteit van de locals. Alles gebeurde steeds op het gemak, zonder vaste uren en zonder haast. Ook liepen er ’s avonds op straat altijd veel meer mensen rond, wat natuurlijk komt door het warme weer. Uiteraard was dit ook weer een pluspunt.


Daarnaast stonden er nog andere steden op mijn lijstje die ik absoluut wou bezoeken. Zo ben ik voor één dag naar Napels geweest. Ondanks enkele waarschuwingen van mijn Italiaanse kotgenoot dat ik zeker voorzichtig moest zijn, was het toeristisch gedeelte zeker de moeite waard. Verder trok ik voor een weekend naar Firenze, de stad van de Medici. Dit was persoonlijk mijn favoriet en zeker een aanrader. Bologna daarentegen, vond ik tegenvallen. De straten oogden steeds hetzelfde door de voortdurende aanwezigheid van galerijen. Ook hier verbleven we voor 2 dagen. Tot slot zijn we nog meerdere malen naar de kust geweest.


Mijn Erasmus-ervaring was fantastisch. Ik heb me ontzettend hard geamuseerd, heb vele nieuwe vrienden gemaakt en ik spreek nu vloeiend Italiaans. Het waren vier maanden om nooit meer te vergeten. Het leven in een nieuwe stad is uiteraard spannend, maar zeker een aanrader voor ieder die het overweegt! Het is een unieke kans en ik ben blij dat ik hem met beide handen heb gegrepen.”


Alexander Van Der Veken