VAKGROEP P&L

Seminarie Manufacturing 4.0: van concept tot realiteit

Digital manufacturing, big data manufacturing, Industry 4.0, Manufacturing 4.0, …het lijkt er sterk op dat er een ware “battle of the buzzwords” aan de gang is.


Er wordt veel over geschreven en gesproken, maar hoe ver staan bedrijven nu werkelijk in het hanteren van deze technieken binnen hun productie-omgeving? Onze productie-industrie staat erom bekend om veel data te genereren om processen te controleren, de kwaliteit van de output te garanderen en opportuniteiten voor continue verbeteringen te identificeren. Vandaag de dag worden data zelfs op een meer proactieve en predictieve manier gebruikt.

Op 31 mei 2018 organiseerde de Vakgroep P&L een seminarie dat als doel had om strategisch inzicht te geven in toepassingsgebieden van Manufacturing 4.0. Daarnaast werden ook twee bedrijven aan het woord gelaten om het digitale pad dat ze bewandelen toe te lichten.

Ken Somers (McKinsey & Company) illustreerde de impact die de digitale evolutie heeft op manufacturing. Onderzoek toont aan dat de verwachte waarde van de digitale revolutie, in termen van EBITDA-groei, tussen de 6 en 10 % ligt. Maar liefst de helft van die groei is te vinden in toepassingen binnen manufacturing. Predictief onderhoud, outputoptimalisatie en robotics vormen belangrijke drijfveren om productieverbeteringen en kostenreducties teweeg te brengen. De waarde die gegenereerd kan worden, hangt volgens McKinsey & Company nauw samen met de maturiteit van de industrie. Als we stellen dat Digital 1.0 vooral ging over sensoren en Digital 2.0 over het monitoren van processen, spreken we tegenwoordig meer en meer van Advanced Process Control (Digital 3.0) en Artificial Intelligence (Digital 4.0). Niettemin, zitten vele industrieën nog tamelijk laag op die maturiteitscurve.


Dat bewees ook Geoffrey Pot, VP Manufacturing Science & Technology bij Shire. Shire is een biofarmaceutisch bedrijf dat zich toespitst op het ontwikkelen van behandelingen voor zeldzame ziektes. Op basis van hun credo “enabling seamless, fast and effective product transition” werd een digitale visie ontwikkeld die de volledige supply chain omvat. Door te focussen op data extractie en analytische methodes hopen zij de silo’s tussen departementen op te breken en hun patiënten beter te dienen. Door middel van datavisualisatie en het ontwikkelen van statistische modellen zijn ze erin geslaagd om processen te optimaliseren en risico’s op contaminaties sneller te identificeren. Ook de patiënt zelf wordt op termijn geconnecteerd met de product life cycle om beter in te kunnen spelen op de noden en verwachtingen van de patiënt.


Sergio Melas, Industrial Data Analytics Manager at Solvay ziet hun fabriek van de toekomst als een flexibele en agile omgeving die snel inspeelt op klantennoden. De opbouw dient modulair en gestandaardiseerd te zijn om die flexibiliteit optimaal te kunnen benutten. Uiteraard is er ook een continu streven naar sustainability en innovatie en dient ze 100% onder controle te zijn: predictief, voorspelbaar en betrouwbaar. Om dit ambitieuze plan waar te maken hebben ze ook de nodige organisatiestructuur opgezet om de digitale tocht succesvol te volbrengen. De hele organisatie heeft dan ook de digitale visie omarmd en ziet dit niet zozeer als “een optie” maar als een noodzakelijke voorwaarde om succesvol te blijven. Solvay staat dan ook al ver wat betreft het piloteren en exploiteren van data-gedreven, digitale toepassingen: van asset enhancement programma’s, over data gedreven onderhoudsanalyses tot digital workforce toepassingen en robotics.


Uit het seminarie werd heel duidelijk dat om succesvol te zijn binnen Manufacturing 4.0, je nood hebt aan een sterke visie en gedetailleerd plan van aanpak. Daarnaast heb je natuurlijk ook de capaciteiten en mensen nodig om het plan effectief te realiseren. Ook is een prioritisatie van de programma’s die de hoogste waarde zouden genereren opportuun. Manufacturing 4.0 is dus niet louter een theoretisch concept meer waarover gesproken en geschreven wordt, maar zorgt voor een nieuwe dynamiek binnen de manufacturing wereld.

Dennis De Clerck

Vakgroep P&L (Productie & Logistiek) is een van de deelverenigingen van Ekonomika Alumni. Deze vakgroep heeft als doel om voortdurende ontwikkeling aan te bieden aan alumni in de vorm van avondseminaries en bedrijfsbezoeken rond diverse onderwerpen. Daarnaast bieden deze evenementen een opportuniteit om contacten te onderhouden, nieuwe netwerken op te bouwen en ideeën te bediscussiëren buiten de dagelijkse werkomgeving. Alle P&L-activiteiten worden aangekondigd in de Ekonomika Alumni nieuwsbrief en via de website.