Internationale ervaring@FEB: Summer Schools

Wanneer het academiejaar op zijn einde loopt, gaat elke student zijn eigen weg.Terwijl de één even op adem komt of aan die langverwachte reis begint, vliegt de ander meteen in zijn vakantiejob. Nog anderen besluiten het iets verder te zoeken dan het studentenleven in Leuven en trekken richting buitenlandse universiteiten. Zij gaan op Summer School.


De Summer School, een initiatief dat onder andere mogelijk gemaakt wordt door de FEB, biedt zowel aan bachelor- als master studenten de kans om enkele weken te proeven van een buitenlandse universiteit in de zomervakantie. Gedurende die Summer School maakt de student niet alleen kennis met een nieuwe cultuur en andere wijzen van lesgeven, maar ook met de internationale studenten die hieraan deelnemen. Twee studenten die een dergelijke unieke ervaring hebben opgedaan, getuigen.

Isabelle Schuurmans, 1e master TEW: Mumbai, India

Toen Isabelle op info stootte in verband met een Summer Schoolin India, trok dat meteen haar aandacht. India is immers een land waar ze van kinds af aan al heen wou. Ze trok dan ook 2 weken naar the Indian Institute of Technology in Mumbai. De IIT is gekend om zijn engineering programs en is een universiteit waar het overigens niet makkelijk is om binnen te raken.Studenten moeten er immers een ingangsexamen voor afleggen. Aan de IIT kreeg ze in de afdeling management elke morgen academische sessies over diverse topics en in de namiddag diverse bedrijfsbezoeken aangeboden.


Eenmaal in India merkte ze meteen enkele grote verschillen. Er is heel wat meer chaos in het verkeer en er zijn ook totaal andere eetgewoonten. Zo eet men in India geen rood vlees maar wel lam, kip en bepaalde vissoorten. Ook wordt er op restaurant veel meer eten gedeeld, terwijl in België ieder voor zich bestelt. Door dat foodsharen krijg je de kans om van alles eens te proeven. Verder is het leven in India een heel stuk goedkoper. Een grote aanpassing was het regenseizoen dat in juni van start gaat. Ondanks de dagelijkse regenbuien blijft het er immers heel warm.

Pieter Decadt, 2e bachelor TEW: Aarhus, Denemarken


Pieter ging voor 2 weken op Summer School naar de AU SummerUniversity in Aarhus, een universiteit gelegen in een prachtig universiteitspark te Denemarken. Hij koos deze universiteiten erzijds voor het land en anderzijds voor het originele aanbod aan vakken. Verder biedt de universiteit ook een divers en aantrekkelijk aanbod van social activities aan. Aan de AUSummer University volgde hij de cursus Economics of Networks die de game theory, graph theory en auctions behandelt en deze toepast op het auction mechanisme dat Google gebruikt om zijn advertenties te verkopen.

In Denemarken viel hem vooral op dat iédereen zich met de fiets verplaatst. Hieraan is de infrastructuur ook aangepast. Er zijn bijgevolg grotere en veel meer fietspaden. Ook studeren in Denemarken is helemaal anders. Iedereen krijgt de kans om te studeren want studenten hoeven geen inschrijvingsgeld te betalen en krijgen maandelijks een bedrag van de staat. Denen beginnen pas rond hun 20ste te studeren en trekken in tegenstelling tot Belgische studenten voorgoed weg van hun ouderlijk huis en gaan op de campus wonen.

Aan de AU University viel ook de zeer informele stijl van lesgeven op. Een prof wordt er bij zijn voornaam aangesproken en ook hier zijn discussies veel vanzelfsprekender dankzij de kleinere klaslokalen. De vakken zijn er veel groter dan in België. Elk vak heeft gemiddeld tien studiepunten. Er zijn er dan ook gemiddeld drie per semester.


Ook werd duidelijk dat niet alleen in Denemarken,maar ook in veel andere landen het aantal lesuren een heel stuk minder is dan in België. De Summer School was voor Pieter zowel op academisch als op cultureel vlak een verrijkende ervaring. Een mogelijkheid om iets bij te leren dat buiten je curriculum valt of om je in een bepaald vak te verdiepen. Het is leren op een ontspannen manier want er wordt genoeg vrijheid geboden om op ontdekking te gaan en nieuwe mensen te leren kennen. Ook de levensvreugde en gastvrijheid van de Denen zullen hem bijblijven.


Margaux Millecamp