ANTWERPEN

Hoe Reynaers Aluminium door specialisatie en cutting edge innovatie een wereldspeler is geworden

Eens toegekomen op de Campus van Reynaers Aluminum in Duffel begrijp je onmiddellijk waarom dit bedrijf één van de drie laureaten was van de op 16 oktober uitgereikte trofee ‘Onderneming van het jaar 2018’: de campus oogt futuristisch en straalt zelfvertrouwen uit. In de finale moest de Reynaers Group het West-Vlaamse Ardo (diepvriesgroenten) laten voorgaan; de derde finalist was houtfineer fabrikant Decospan. Het familiebedrijf Reynaers is bekend om zijn hoogwaardige ramen en deuren, maar eigenlijk is dat een veel te enge – en oude – definitie. Reynaers Aluminium ontwikkelt en commercialiseert innovatieve en duurzame aluminiumoplossingen voor architecturale toepassingen. Die worden gebruikt door een 5000-tal klanten wereldwijd voor de constructie van ramen, deuren, raam- en deursystemen, gevelsystemen, schuifdeuren, zonweringen en veranda’s.

De zeer hoge opkomst van de Ekonomika Alumnileden op 4 oktober 2018 bewijst de aantrekkingskracht die het bedrijf heeft. De voorbije vijf jaar groeide het bedrijf hard: omzet +35% van 314 miljoen euro in 2012 tot 426 miljoen in 2017. Verwacht wordt dat dit jaar de kaap van de 500 miljoen euro omzet zal overschreden worden. Dat is weer +24%. Daar zit ook een overname tussen, nl. van de Zwitserse producent van stalen raamprofielen Forster, sinds begin 2018 opgenomen in de Reynaers Group. Driekwart van de omzet komt uit export naar 40 landen met Frankrijk op nummer 1. Reynaers Aluminium maakt niet zelf die systemen maar werkt met gespecialiseerde schrijnwerkers en installateurs die uiteraard logistiek, maar ook technisch, bv. naar software en automatisatie, mee door Reynaers worden ondersteund. Nog enkele andere indrukwekkende cijfers. De tewerkstelling (in FTE) liep tussen 2012 en 2017 op van 1.457 tot 1.894 en zal eind 2018 al 2.200 bedragen, waarvan 750 jobs in België. De toegevoegde waarde klom in vijf jaar tijd met 35% tot 143 miljoen euro. En de bedrijfswinst van 2017 bedroeg 33 miljoen euro. Al meer dan 30 jaar staat Martine Reynaers als CEO aan de top van het bedrijf, dat in 1965 werd opgestart. Ook andere familieleden zijn in het bedrijf actief.

Reynaers Aluminium wil marktleider zijn en steeds de beste raam-, deur- en schuifraamsystemen op de markt aanbieden. Hierbij staan kwaliteit, design, gebruikscomfort, veiligheid, energie-efficiëntie en duurzaamheid centraal. Tijdens het bedrijfsbezoek konden we dit ook meteen vaststellen: de uitgebreide testen die de ramen en deuren van Reynaers moeten ondergaan, op vlak van bv. waterdichtheid, luchtdichtheid, druk(orkanen kunnen weerstaan!), geluiddempend, impact- en inbraakbestendigheid … zijn indrukwekkend. Jan Reynaers had eerder ook al uitgelegd dat de bedrijfsslogan ‘Together for Better’ geen loze bewering is. Aan alles merk je de drang naar perfectie. Operational excellence en kwaliteitscontrole behoren tot het DNA van het bedrijf. “Daartoe heb je natuurlijk de beste medewerkers nodig, zo stelde Jan Reynaers. En die goede elementen koesteren we. Ze kunnen hun talenten hier ten volle botvieren en hebben goede doorgroeimogelijkheden, in België en in het buitenland. Uiteraard stellen wij targets, maar tegelijkertijd krijgen ze ook veel inbreng.”.

AVALON


Om aan de top van de innovatie te kunnen blijven, is digitalisering essentieel. En niet alleen digitalisering van processen, maar ook van de beleving. Zo heeft Reynaers Aluminium in Duffel in het Experience Center de allereerste Virtual Reality-ruimte ingericht, een echte 3D belevingsruimte, genaamd Avalon. Deze ruimte werd specifiek ontwikkeld voor de partners, en vooral voor de architecten en de ontwikkelaars van grote bouwprojecten. De partner kan een virtueel bezoek brengen aan zijn gebouw dat nog in de ontwikkelingsfase zit. En zo op voorhand simulaties van deur- en raamsystemen virtueel uitproberen.

We kregen een live demonstratie: je loopt en zweeft door het gebouw, je vliegt er buiten rond, zodat je het gebouw vanuit alle perspectieven kan bekijken, en kan inzoomen op alle details. En dan kan je verschillende opties van Reynaers’ systemen uitproberen. Onze gids Nina legde het als volgt uit: “Die Virtual Reality-ruimte laat je toe om in een vroege fase van het gebouw, dat in het echt nog niet bestaat, het grondig te gaan bekijken en verschillende oplossingen uit te proberen die Reynaers aanbiedt.”


Technisch is die VR-ruimte een hoogstandje, met beelden in zeer hoge resolutie, waarop de details scherp te zien zijn, met een breed gezichtsveld. 25 Laserprojectoren worden ervoor ingezet, en gespecialiseerde software zorgt ervoor dat verschillende filetypes bekeken kunnen worden, van files voor conceptevaluaties, tot gedetailleerde files voor technische en designevaluaties. “Het biedt veel meer mogelijkheden dan een fysieke voorstelling van het gebouw.”


Dat het een technologisch hoogstandje is, gaf Martine Reynaers toe aan de krant De Tijd: “Dit is niet zomaar een gimmick. Daarvoor is een investering van 1 miljoen euro net iets te groot. In deze simulatieruimte kunnen de bouwheer, de aannemers en de architecten de oplossing bekijken die we bedacht hebben.” Zij denkt niet dat haar bedrijf snel gedisrupteerd zal worden. ‘Want het is en blijft in de eerste plaats mensen- en maatwerk’ zegt de in 2003 tot manager van het jaar gekozen bedrijfsleidster gedecideerd.



Fa Quix

CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY: HEEL BELANGRIJK VOOR GROEP REYNAERS


Karin Reynaers ging nader in op de Corporate Social Responsibility (CSR) waar de Groep Reynaers voor staat. “Ik zal onze CSR-aanpak proberen samen te vatten in vijf punten. Vooreerst is er de zorg voor de veiligheid en gezondheid van onze mensen. En dan heb ik het niet alleen op de werkvloer, hetgeen vanzelfsprekend is. Het gaat ook om de veiligheid in het verkeer in de omgeving van onze bedrijfsgebouwen. Ook worden onze mensen aangemoedigd om te sporten en veel te bewegen,want dat is de basis voor een goede gezondheid.


Een tweede topic is mobiliteit, met extra voordelen voor onze medewerkers, naast extra verzekeringen en het bedrijfsrestaurant. Wie zich engageert om minstens 50% van de werktijd met de fiets te komen, krijgt van ons een fiets. En zelfs een e-bike voor wie verder dan 15 km woont. We hebben nu al zo’n 150 fietsers. Ook het carpoolen moedigen we sterk aan.

Daarnaast willen we de ecologische voetafdruk van ons bedrijf zo klein mogelijk maken door te focussen op energie- efficiëntie. Onze energiebehoeften worden deels opgevangen door zonnepanelen. Maar we zoeken ook steeds naar energiezuinige machines en werkprocessen.


Daarnaast organiseren we elk jaar tijdens een werkdag onze Community Day, waarbij onze medewerkers sociale organisaties een handje helpen, door bv. mensen met een beperking een dagje mee op stap te nemen. En als laatste thema gaat er veel aandacht naar duurzaam materiaalgebruik, zowel in onze producten, maar ook binnen het bedrijf.


We leggen onze initiatieven voor CSR niet van bovenuit op. Om de twee jaar doen we een uitgebreide bevraging van het personeel over hoe ze zich voelen op het werk, en wat we nog kunnen doen om hun het leven bij ons aangenamer te maken. Daar komen steeds interessante voorstellen uit waarvan we er altijd enkele kunnen realiseren. Welgevoelen op het werk leidt tot tevreden werknemers, en dat leidt op zijn beurt tot betere resultaten.”